Tafeltennis.nu

Er bereiken ons allerlei vragen over de regels binnen het tafeltennis. Bijzondere situaties bespreken we met de scheidsrechterscommissie.

Er bereiken ons allerlei vragen over de regels binnen het tafeltennis. Bijzondere situaties bespreken we met de scheidsrechterscommissie.

Als u ook vragen heeft, kunt u ze sturen naar de redactie.


Vraag
Een speler vangt, zonder toedoen van de scheidsrechter, tijdens de rally de bal en zegt dat deze kapot is. Wordt het punt aan de tegenstander toegekend of moet het punt overgespeeld worden?

Antwoord van de scheidsrechterscommissie
Conform de spelregels is alleen de scheidsrechter bevoegd om het spel te onderbreken en dient het punt dus aan de tegenstander te worden toegekend.

Geeft de tegenstander echter aan dat ook hij/zij denkt dat de bal kapot is, dan zal de scheidsrechter minimaal de speler welke de bal heeft opgevangen waarschuwen dat alleen de scheids het spel mag onderbreken. Hij zal waarschijnlijk het punt wel over laten spelen, maar dat is altijd ter beoordeling van de betrokken scheids.

Het kan ook voorkomen dat beide spelers tijdens de rally aangeven dat er iets met de bal mis is. De scheidsrechter zal ook hier in de meeste gevallen het spel onderbreken om de bal te controleren en het punt opnieuw laten spelen. Het is voor de scheids vooral een kwestie van het aanvoelen van de wedstrijd: op welk moment vangt de speler de bal op, hoe reageert de tegenstander op zo'n moment en mogelijk heeft de scheidsrechter ook het geluid van een kapotte bal gehoord.